Padlásfödém hőszigetelés

Épületek utólagos hőszigetelésén a legtöbbször a homlokzati szigetelést értjük, pedig a családi házak és a kis társasházak esetében van egy másik lehetőség is a fûtési számla csökkentésére.

Sok épület beépítetlen padlásterén semmilyen szigetelés nem található (a salak és a sártapasztás nem hőszigetelés!), és így a födém valósággal kiszívja a meleget a lakásból. Különösen szükséges a hőszigetelés abban az esetben, ha a falakat már szigeteltük, de a födémet még nem. Ebben az esetben még a penész megjelenésével is számolni kell.

A padlás hőszigetelésekor két esetet kell megkülönböztetnünk: a beépített tetőteret, és az üres padlástereket. A födém jó hőszigetelése azonban mindig szükséges, hiszen leginkább felfele távozik a meleg a lakásból. Megfelelő hőszigeteléssel a padláson távozó energia 80%-át meg lehet takarítani a födémszerkezettől függően. Ez az épület teljes energiafogyasztásának a 20%-a is lehet.

A padlásfödémek a legegyszerűbben és leggazdaságosabban hőszigetelhető épületszerkezetek. Egyszerű a rétegfelépítés, és a hőszigetelő táblákat felülről, külön rögzítés nélkül lehet beépíteni, ami egyszerű elhelyezést, fektetést jelent. A kis rétegszám abból is adódik, hogy páravédelemre nincs szükség, hiszen a padlástér átszellőztetett. A hőszigetelő / Munkadíjak árak / táblák vastagságával ezért nem célszerű takarékoskodni, de ajánlott a szigetelőanyag két rétegben való fektetése, rétegenként kötésben és soronként "eltolt" lemezcsatlakozási hézagokkal.

lA hõhidaknál, ahol szigetelt és szigeteletlen szerkezetek találkoznak, a levegõ páratartalma le tud csapódni a hideg, szigeteletlen felületeken, és ezzel a gombák szaporodása biztosítva van. A körültekintõ hõszigetelés megelõzi ezeket a gondokat. A régi családi házak padlásainak hõszigetelése nem mindig egyszerû feladat. A födémre elhelyezett hõszigetelõ anyag önmagában nem alkalmas arra, hogy azon járjanak, vagy nehezebb tárgyakat is elhelyezzenek rajta. Az általában kis teherbírású - gyakran fa szerkezetes - födémek a további terhelést nem bírják, ezért a járófelület képzésére általánosan elterjedt 5 cm betont sem lehet ráhúzni. A padlásfödém utólagos szigetelésére az Austrotherm Padlap alkalmazható, aminek segítségével a födém hatékonyan, gazdaságosan, házilagosan is szigetelhetõ, és a padlás tárolási funkciója is megmarad. A födém hõszigetelése azonban nem csak télen, hanem nyáron is jó szolgálatot tesz. Ilyenkor akár 40-60 °C-ra is felmelegedhet a levegõ egy családi ház padlásterében, a meleg pedig hamarosan az egész házban az elviselhetetlenségig fokozódik. A klimatizálás költségei pedig közismertek. Elkerülhetõ viszont a magas villanyszámla, ha a födémre megfelelõ vastagságú hõszigetelés kerül.

       Családi házak épületek lábazatának utólagos hőszigetelése.