Tetőtér beépítés


Tetőtér beépítés, kialakítás során vállaljuk:

 • Tetőtér beépítés új tető építéssel
 • Tetőtér beépítés utólag
 • Tetőtér hőszigetelés

 • Tetőtér beépítés tetőtéri szoba, helyiség kialakításával
 • Tetősík ablakok behelyezése (utólag is)
 • Padlástér, födém szigetelés, hőszigetés
 • Külső és belső lambériázás
 • Gipszkartonszerelés
 • Fózolt hajópadló lerakása
 • Fakorlát, lépcső készítés
A tetőtér beépítése nagyon népszerű. Egyrészről azért alkalmazzák előszeretettel, mert az építési telek beépítése korlátokba ütközik,

 Amikor házbővítésre kerül a sor, két lehetőség közül választhatunk: vagy az alapterületet bővítjük, vagy felfelé terjeszkedünk. A tetőtér-beépítéshez szükséges engedélyek beszerzésére hagyjunk elegendő időt, és ismerkedjünk meg a támogatási lehetőségekkel is.

A tetőtér beépítése a ház értéknövelő felújításai közé sorolható. A tetőtér-beépítéshez szükséges magas tető kialakítása lapos tetőből is viszonylag egyszerűen kivitelezhető, ám még egyszerűbb, ha a sátortetős háznál az addig padlásként funkcionáló rész szerkezete, fedése megmarad, és csak belső munkákat kell végezni a lakhatás érdekében. A tetőtér-beépítés mellett szól, hogy fajlagos építési költségei kedvezőek, hiszen nem kell alapozás, és a gépészeti berendezések többsége is adott már a házban. Tetőtér megépítésével (lapos tetőre), vagy beépítésével egyidejűleg megoldódnak az addig esetlegesen fennálló víz- és hőszigetelési problémák is. 
Hátrányai közé egyedül talán a tűzvédelmi problémák sorolhatók: ilyen szempontból a tetőtér az épület egyik legkritikusabb része. A tetőszerkezetek főként fából készülnek, tartószerkezetük éghető anyagú, erre kivitelezéskor és az új lakrész használatakor is figyelni kell. Amennyiben a kivitelezést részben házilag oldjuk meg, akkor gondoljunk arra, hogy a részmunkákra – amelyeket vállalkozóknak adunk ki – sem érvényesíthetjük jótállási igényünket.

Tetőtér hőszigetelése
a belső oldalon


Váratlan problémák

Az anyagbeszerzés még egy problematikus rész, mert ha valamiből nem a legáltalánosabb, raktáron lévő alapanyagra van szükségünk, akkor arra hetekig várhatunk. Például, ha a szarufák vékonyabbak a tetőszerkezetben a mostani szabványnál, akkor vékonyabb szigetelést tudunk betenni közéjük. Ám akkor ennek a vékonyabb szigetelésnek arányaiban jobb hőátbocsátási értékekkel kell rendelkeznie. Az ilyen speciálisabb anyagokat pedig általában nem tartják készleten a szakkereskedések…

Általános kivitelezési hibák

 • Rossz rétegfelépítés,
 • Nem kielégítő hőszigetelési hatás,
 • Rossz hőszigetelőanyag választás,
 • Alátét fólia hibás csatlakoztatása,
 • Nem megfelelően kiválasztott alátétfólia,
 • Szellőztetés nem megoldottsága.

Árak munkadíjak kőzetgyapot és polisztirol hőszigetelésre.

Gyakori hibák

Korábban elterjedek voltak a táblás polisztirollapok, melyek illesztésénél gyakran 
alakult ki hőhíd. Ez ellen kétrétegű, átlapolt felrakással vagy lépcsőzetes építkezéssel védekezhetünk. Függetlenül a hőszigetelés anyagától, alapvető hiba a csak a szarufák között található szigetelés. Ez hőhídat eredményez, ugyanis a fa hőszigetelő tulajdonságai elmaradnak a szálas, habos anyagokéitól. Födém esetén is ügyelni a szigetelőanyag és a rétegrend helyes kialakítására, ellenkező esetben nedvesség, csapadék érheti az anyagot, ami sérüléshez vezethet.

Az átszellőző réteg és a párazáró illetve áteresztő fóliák fontosabbak, mint gondolnánk. Nélkülük az egyébként jól méretezett hőszigetelő réteg nem képes ellátni feladatát, rosszabb esetben károsodhat, elkezdhet penészedni. A belső fóliát a falak, ablakok találkozásánál rögzítsük. A fóliák pontosan illeszkedjenek egymáshoz, rögzítsük őket ragasztószalaggal. / lábazatok hőszigeteléséről amit tudni érdemes./

A helytelen szigetelőanyag-méretezés a másik gyakran előforduló hibalehetőség. Az 5-10 cm-es hőszigetelések 
korszerűtlenek, 20-25 cm-es szigetelés az elvárható minimum. A szigetelőanyag körbevágásánál ne hagyjunk réseket, hézagokat. Pontosan kell szabni, mert az anyag csak a tekercs kicsomagolása után nyeri el tényleges formáját. Egy rókafarkúfűrész, valamint egy tetszőleges hosszúságú igazítóléc segítségével a tekercselt hőszigetelő anyag a kívánt méretre vágható. A hatásos szigetelés érdekében tanácsos a szigetelőanyag méretét 2-3 centiméterrel szélesebbre hagyni, mint a szarufák, vagy gerendák között mért távolság.


Címkék:  tetőtérhőszigetelésbeépítés